MEDIUM HELDERZIENDE PARAGNOSTE

 
Van economische crisis naar bewustzijnscrisis....

De actie van de Spaanse slotenmaker

De vrijdagvraag van 11 januari 2013 ging over de Spaanse slotenmaker die niet meer wil meewerken aan huisuitzettingen van mensen die hun hypotheek niet meer kunnen betalen*. Blijkbaar wilde hij niet meer het sluitstuk zijn van een proces dat de banken in gang hadden gezet: eerst de bevolking gouden bergen beloven door te hoge hypotheken te verstrekken, die zij daarna niet meer konden betalen toen ze hun werk verloren als gevolg van de mede door diezelfde banken veroorzaakte crisis.
 
Deze actie van de slotenmaker is opmerkelijk, want juist doordat de banken meer huisuitzettingen doen, groeide de omzet van de slotenmakers in Spanje in één jaar met 20%. Dat is toch mooi in tijden van crisis, zou je denken. Je terugtrekken is geen optie; dat staat gelijk aan zakelijke zelfmoord. Want als jij je terugtrekt en het voor elkaar krijgt ook nog een paar idealisten mee te krijgen, zullen de overige slotenmakers de prijs verhogen wegens krapte op de markt. Kassa! Dat is nu eenmaal een economische wet. Voor jou tien anderen! Die trein dendert immers altijd door – dat heet ‘economie’.
 
O ja?
 
Is het je opgevallen dat tijdens deze crisis niet alleen bedrijven en instanties dreigen om te vallen, maar ook de christelijke kerken? Dat is opmerkelijk, want in vroegere crises liepen de kerken juist vol. Dat maakt deze leegloop tot een ‘sign of the times’.
 
De overeenkomst tussen kerk en alle instituties (politiek, zakelijk, maatschappelijk) is hun interne structuur: een selecte groep mensen, meestal mannen, die het voor het zeggen hebben en een massa mensen die luistert, misschien onderling mort, maar altijd volgt. Alle reclame, marketing, klantenbinding en andere trucs zijn gebaseerd op het principe dat mensen luisteren en de massa volgen (dit is Stambewustzijn; de basis van veel van onze onbewuste gedragingen). Wil je wat van je leven maken dan zorg je dat je je opwerkt tot je bij het selecte groepje hoort die het voor het zeggen heeft. Dat draait vooral om jezelf en jouw positie (Individualiserend Bewustzijn). Dan krijg je heel veel volgers en dus klanten. Dat is die ‘economische wet’ die er voor zorgt dat er altijd wel Spaanse slotenmakers zijn die zullen profiteren van de ontstane situatie.
 
Denken we.
 
Wat zie in de huidige crisis? Vertrouwen in de politiek daalt al langer richting vriespunt. Consumenten houden hun portemonnee dicht, huizen worden niet meer verkocht, dus ook geen hypotheken meer. Kerkleden lopen weg en Spaanse slotenmakers doen niet meer mee aan het systeem. Dan kan je het wel voor het zeggen hebben, maar als er niemand meer luistert en volgt, sta je toch mooi met je mond vol tanden. En dan worden directies, besturen en overheden aangeklaagd wegens ontoelaatbaar graaigedrag. Ineens is het niet meer zo leuk om bij die selecte groep te horen; de glans gaat er af en daarmee de aantrekkelijkheid.
 
Dat de Spaanse slotenmaker succes heeft met zijn actie om te weigeren nog langer mee te werken aan huisuitzettingen gaat veel verder dan zijn protest tegen de banken, zijn medelijden met de mensen en het niet op zijn geweten willen hebben dat zij niet meer terug in hun huis kunnen omdat hij de sloten heeft vervangen. Het laat zien dat er iets op gang komt dat die als heilig en onaantastbaar geziene ‘economische wetten’ zèlf doet omvallen. Want die zijn gebaseerd op een wijdverbreid Individualiserend Bewustzijn. Daar neemt deze initiatiefnemer/slotenmaker afstand van.
 
Dat hij vrijwel al zijn collega’s mee krijgt, is veel meer dan alleen maar een protest. Het laat zien dat zij allen èn samen de oude economische structuur intussen minder belangrijk en vanzelfsprekend vinden. Daarmee schuiven ze een heel stuk op naar het Verenigend Bewustzijn.

Dat kan alleen als je weet en ervaart wat de kracht van ‘samen’ kan betekenen. Het ‘samen’ van het Verenigend Bewustzijn is gebaseerd op gelijkwaardigheid. Daarin past geen hiërarchie of selecte groep die het voor het zeggen heeft. Daarin is eenieder op zijn gebied deskundig en wordt er naar iedereen geluisterd. Tot voor kort was dit idealisme, een mooi utopisch verhaal en voer voor filosofen, maar niet meer. Deze actie van de slotenmaker en vooral zijn succes zijn een mooi voorbeeld dat laat zien dat het Individualiserend Bewustzijn bezig is af te nemen en het Verenigend Bewustzijn bezig is de meer dominerende Bewustzijnsvorm te worden.
 
En het toont aan dat deze crisis in essentie geen economische crisis is. Het is vooral een bewustzijnscrisis.
 
Krijn Koetsveld.
 
* Het artikel waar deze blog op gebaseerd is stond/staat www.standaard.be . En hieronder:
 
Jonge slotenmaker is held van Spaanse crisis
 
Iker de Carlos (22) weigert nog mensen buiten te sluiten
 ¦dinsdag 08 januari 2013, 03u00
 ¦Auteur:PAUL DEMEYER 
 
Iker de Carlos is vastberaden: ‘Straks vinden de banken in heel Spanje geen slotenmaker meer die hen wil helpen.’ 
 
De crisis in Spanje kent zijn eerste echte held. Slotenmaker Iker de Carlos (22) uit Pamplona overtuigde zijn collega’s om banken niet meer te helpen wanbetalers uit hun huis te zetten. De politie wil dat voorbeeld volgen.
 
Vier weken geleden is vrijgezel Iker de Carlos door het gerecht opgeroepen om de sloten open te breken bij een 45-jarige vrouw die al zes maanden haar lening niet meer kon aflossen. ‘Toen ik er aankwam, stond de vrouw op haar balkon. Net toen ik het slot wilde openbreken, sprong de vrouw naar beneden. Gelukkig was ze niet dood. Toen ik later naar huis reed, zei ik tegen mezelf: Het is genoeg geweest, ik help de banken niet meer om mensen uit hun huis te zetten .’
 
135 euro per slot
 
Zes jaar geleden maakten de Spaanse banken de burgers zot om een huis te kopen. Ze financierden zelfs voor de volle 100 procent. Ze mikten daarbij vooral op jonge migranten. Eind 2008 sloeg de wereldwijde (banken)crisis toe. Een kwart van de Spaanse bevolking raakte werkloos en kon zijn leningen niet meer afbetalen. Vorig jaar alleen zijn 50.000 Spanjaarden uit hun huis gezet. Telkens moest een slotenmaker eerst de deur openbreken en daarna een nieuw slot steken. Ze krijgen daarvoor een vergoeding van 135 euro.
 
Slotenmaker Iker de Carlos voelde zich rot toen hij 135 euro kreeg voor het deurslot van de wanhopige vrouw. Iker belde zijn collega’s in de regio met de vraag of ze ook bereid waren voortaan niet meer te helpen bij uithuiszettingen. Een beetje tot zijn verbazing ging iedereen meteen akkoord. En dat is niet vanzelfsprekend, want door de vele uithuiszettingen zagen de Spaanse slotenmakers hun omzet het afgelopen jaar met 20 procent stijgen.
 
In pyjama op straat
 
‘Al mijn collega’s hadden schrijnende verhalen’, zegt Iker de Carlos. ‘Een van hen vertelde dat hij de dag voordien mee moest naar een huis van een oude man. Toen de afgevaardigde van de bank en de gerechtsdeurwaarder aanbelden, lag de man ziek in bed. De politie tilde hem gewoon op en zette hem in zijn pyjama op straat, terwijl de slotenmaker een nieuw slot stak. De man kon zijn huis niet meer in om zijn kleren aan te doen.’
 
Ondertussen krijgt de actie van de slotenmakers in Pamplona ook navolging van hun collega’s in heel de provincie Navarra. ‘Nog even wachten en de banken vinden in heel Spanje geen slotenmaker meer bereid hen te helpen. Slotenmakers kunnen de psychologische druk ook niet meer aan. Ik herinner me de eerste uithuiszettingen van twee jaar geleden. Toen wisten de gedupeerden nog waar ze heen konden: bij vrienden of familie. Vandaag zijn ook al veel vrienden en familieleden uit hun huis gezet en staan de mensen echt op straat.’
 
Iker de Carlos helpt de banken niet meer, toch gaat hij nog geregeld naar uithuiszettingen. Via sms en sociale netwerken houden Spanjaarden elkaar op de hoogte wanneer een deurwaarder weer eens wanbetalers gaat verdrijven. Dan vormen ze een menselijke ketting rond het huis, zodat de uitzetting niet doorgaat. Iker doet daar vaak aan mee.
 
Politie wil meedoen
 
Allicht staan binnenkort ook politiemensen in die kettingen. Politiewoordvoerder José Maria Benito zei gisteren in een reactie op de actie van de slotenmakers: ‘Mensen uit hun huis zetten is een deel van het politiewerk. Het is iets wat je af en toe moet doen. Maar tegenwoordig gebeurt het 500 keer per dag. Steeds meer politiemensen hebben daarover psychologische klachten en zitten ziek thuis. Dit mag niet lang meer blijven duren of we stoppen ermee.
 

                                                    Lees meer....

PRAKTIJK VOOR PARAGNOSTIEK  |  ANITAVANDEBERG@GMAIL.COM